Familiile victimelor unui atac terorist dau în judecată rețelele sociale
Familiile a trei victime ale atacului din Orlando au acționat în instanță YouTube și cele mai mari rețele sociale.
În luna iunie a anului 2016, un bărbat înarmat a ucis 50 de persoane într-un un club de noapte din Orlando, Florida. Martorii atacului din clubul Pulse din Orlando au povestit că Omar Mateen a intrat în club și a început să tragă la întâmplare în oameni. La început nimeni nu și-a dat seama că este vorba de un atac armat, crezând că zgomotele pe care le auzeau erau parte din spectacol.
Au trecut aproximativ șase luni de atunci, iar acum, familiile a trei victime au dat în judecată trei dintre cele mai mari companii din sectorul tech. Potrivit site-ului Gizmodo, acestea susțin că Facebook, Twitter și YouTube ar fi oferit suport material teroriștilor din cadrul ISIS, punându-le la dispoziție conturi prin intermediul cărora a fost răspândită propaganda extremistă. Mai mult decât atât, ISIS s-ar fi folosit de respectivele platforme pentru a strânge fonduri și pentru a atrage noi recruți.
Omar Mateen ar fi declarat în timpul atacului că este fidel celor din ISIS, însă autoritățile au confirmat ulterior că acesta nu era membru al grupării. Chiar și așa, avocatul care reprezintă cele trei familii susține că Facebook, Twitter și YouTube poartă o mare parte din vină. În general, asemenea situații sunt extrem de complexe. Pe de o parte, trebuie să ținem cont de durerea victimelor, iar pe de altă parte, trebuie să avem în vedere legea conform căreia publicațiile din Statele Unite ale Americii nu sunt responsabile pentru conținutul generat de către utilizatorii săi.
Facebook și Twitter sunt cele mai mari rețele sociale din ziua de azi, iar, pe parcursul timpului, acestea s-au implicat activ în lupte împotriva terorismului. Însă, pentru moment, eliminarea completă a conținutului promovat de către numeroșii extremiști este aproape imposibilă.